درمان متمرکز بر شفقت (CFT)

درمان مبتنی بر شفقت (Compassion-Focused Therapy – CFT)  رویکردی نوین، انسانگرایانه و امیدبخش در زمینه درمان اختلالات روانی و ناسازگاری های روحی – روانی است که بر افزایش توانایی فرد در داشتن شفقت به خود و دیگران تمرکز دارد.

درمان متمرکز بر شفقت که گاهی اوقات درمان مبتنی بر شفقت یا شفقت درمانی نامیده می شود ( به اعتقاد بوجود آوردندگان این رویکرد و با توجه به فلسفه وجودی آن پیشنهاد می شود از اصطلاح درمان متمرکز بر شفقبت برای این درمان استفاده شود)،  نوعی روان‌درمانی از درمانهای موج سوم رفتار درمانی است که بر افزایش توانایی فرد در داشتن شفقت به خود و دیگران تمرکز دارد. این روش درمانی توسط پروفسور پل گیلبرت بریتانیایی ابداع گردیده و ترکیبی از رویکردهای شناختی-رفتاری، روان‌شناسی تکاملی، علوم اعصاب و ذهن‌آگاهی است. هدف اصلی این درمان، کمک به افراد در مدیریت احساس شرم، انتقاد از خود و هیجانات منفی از طریق پرورش نگرشی مهربانانه و پذیرش‌آمیز نسبت به خود و دیگران است.

 گیلبرت این درمان را به‌عنوان مکملی برای رویکردهای درمانی شناختی-رفتاری توسعه داد بعبارتی هر درمانگر با هر رویکردی می تواند  در کنار رویکرد درمانی خود از این نوع درمان نیز استفاده کند و یا آنرا به صورت غیرمستقیم مورد استفاده قرار دهد.

 این رویکرد بر این فرض استوار است که ظرفیت انسان برای شفقت و مهربانی یک ویژگی تکاملی مهم است که می‌تواند به بهبود سلامت روان کمک کند.

هدف درمان متمرکز بر شفقت (CFT)، کمک به بهبود هیجانی و روانی افراد به وسیله تشویق کردن آنها به مشفق بودن با خودشان و دیگران است. بسیاری از افراد معتقدند که شفقت، چه با خود و چه با دیگران، یک پاسخ هیجانی است و جنبه مهمی از بهزیستی را تشکیل می‌دهد. مزیت ارتقاء شفقت، افزایش سلامت هیجانی و روانی است. متخصصان آموزش دیده سلامت روان اعتقاد دارند که CFT باعث کمک کردن و حمایت از مراجعانی می‌شود که در جستجوی راه‌های مشفقانه‌ای برای برقراری ارتباط با خودشان و دیگران هستند.

 درمان متمرکز بر شفقت در واقع یک درمان یکپارچه و غنی شده با رویکردهای دیگر علمی مانند علوم اعصاب، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی دلبستگی، درمان شناختی -رفتاری، علوم تکاملی و … است که با هدف کمک به بیمارانی که در درمان شناختی رفتاری سنتی نتیجه نمی گرفتند شکل گرفته است و قصد دارد در چشم انداز انسانها و معنادار کردن زندگی آنها تغییراتی عظیم ایجاد کند.

در درمان متمرکز بر شفقت اعتقاد بر این است؛  بهم ریختگی تعادل بین سه سامانه تنظیم هیجان ( سامانه تهدید، سامانه سائق و سامانه امنیت) باعث آسیب می شود ، سامانه ایی که ارزش تکاملی دارند و فعالیت آنها در راستای محافظت از خود، تلاش برای بدست آورن و رسیدن به آرامش و امنیت است.

براساس متون نظری درمان متمرکز بر شفقت، سامانه تهدید به ما کمک می کند که هم خطرات را پیش بینی کرده و تشخیص دهیم و هم بهترین پاسخ را برای روبرو شدن با آنها فراهم کنیم (بقاء ما را تضمین می کند) ، سامانه سائق کمک می کند برای رسیدن به خواسته های خود تلاش کنیم ( خواسته هایی فراتر از بقاء) و سامانه امنیت به ما کمک می کند آرامش، امنیت و خشنودی را تجربه کنیم.

درمان متمرکز بر شفقت با تاکید بر عملکرد این سه سامانه، سعی دارد در مراجع درک مشفقانه ایجاد کرده، به تربیت ذهن مشفق بپردازد و بستر را برای انجام تمرینات شفقت ایجاد کند.

درمان متمرکز بر شفقت ادعایی در مورد مستقل بودن به عنوان یک رویکرد درمانی ندارد و بیشتر سعی می کند به عنوان بستری برای تجمیع علوم خوب و مفید عمل می کند.

درمان متمرکز بر شفقت (CFT) در واقع به عنوان یک ابزار مفید در دستان درمانگر قرار دارد تا درمانگر به واسطه آن بتواند شرم و خود انتقاد گری را در مراجع بزداید و شرایط را برای پذیرش آن بخش از وجود که ” خود شفقت ورز ” نامیده می شود فراهم کند.

درمان متمرکز بر شفقت که گاهاً شفقت درمانی هم خوانده می شود با ایجاد خودشفقت ورز سعی دارد به انسانها آموزش دهد تا حالات دلنشین و آرامخش “شفقت به خود” و “شفقت به دیگران” را تجربه کنند و بتوانند آغوش خود را به روی “شفقت از دیگران”  باز کند.

ایجاد خود شفقت ورز و فرایند شفقت به خود یک موهبت فراتر از درمان است و هرکسی در زندگی به یادگیری آن احتیاج دارد تا بتواند زندگی غنی تر و معنادار تری را تجربه کند.

درمان متمرکز بر شفقت اعتقاد دارد که شفقت و شفقت به خود یک مهارت است که یادگیری آن برای همگان امکان پذیر خواهد بود و صرفاً نیاز به تمرکز، تکرار و تمرین دارد، این تمرینات شامل تمرینات ذهن آگاهی ، تصویر سازی ذهنی و تمرینات تخصصی شفقت می باشد .

مرکز خدمات روان شناسی ومشاوره حس زندگی و درمان گران این مرکز (روانشناس ومشاور خوب در تهران) با مدیر گروهی دکتر سعید حیدری (روانشناس خوب در سعادت آباد) به صورت دوره ای و در سطوح مختلف سعی در ترویج این علم ارزشمند دارند و  در همین راستا کارگاه و دوره های آموزشی ( بهترین مرکز برگزاری کارگاه روان شناسی و مشاوره) متناوب را برگزار می کنند که مورد استقبال دانشجویان، متخصصین و درمانگران حوزه سلامت روان قرار گرفته است.

روش آموزشی CFT در مرکز  حس زندگی منحصر به فرد و به شیوه کاملاً کاربردی انجام می شود.

علاقمندان به درمان متمرکز بر شفقت و شفقت به خود می توانند برای ارتباط با مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره حس زندگی (بهترین مرکز روانشناسی و مشاوره غرب تهران) و مشاوران این مرکز با شماره های 0990181306 و 02126740351 تماس حاصل نمایند.

به بالا بروید