ارتباط موثر

ارتباط موثر یکی از مهارتهای اساسی در توسعه فردی است که برای برقراری ارتباط با دیگران نیازمند یادگیری اصول و تکنیک‌های آن هستیم تا بتوانیم دیدگاه‌هایمان را به بهترین شیوه منتقل کنیم.
ارتباط موثر شامل تبادل نظر، افکار، دانش و اطلاعات بین افراد یا فردی با افراد دیگر است، به نحوی که اطلاعات بدون سوء تفاهم و به بهترین شکل خود انتقال داده شوند.
به عبارت ساده‌تر ارتباط موثر عبارت است از ارائه‌ی دیدگا‌ه‌ها توسط فرد فرستنده‌ی پیام (شخصی که فرایند ارتباط را با ارسال پیام آغاز می‌کند)، به نحوی که گیرنده‌ی پیام(کسی که قرار است پیام به او برسد) آن را به بهترین نحو درک کند. بعبارتی ارتباط موثر؛ مدلی از ارتباط است که فرستنده پیام را به هدفی که داشته برساند.
در این نوع ارتباط، در کنار انتقال اطلاعات، احساسات طرف مقابل درک شده و هیچ ابهام و سوءتفاهمی میان طرفین شکل نمی‌گیرد. برای شکل‌گیری چنین ارتباطی طرفین باید مهارت‌هایی ازجمله همدلی کردن، گوش دادن موثر، هوش هیجانی قابل قبول، زبان بدن و فهم نشانه‌های غیرکلامی را بلد باشند.
ارتباط موفق و موثر باعث می‌شود در فرآیند ارتباطی، سوءتفاهم‌ها کاهش پیدا کرده و به‌جای آن، یک فضای صحبت کردن صریح و روشن ایجاد شود. در این فضا، می‌توان به‌راحتی درباره مسائل مختلف بحث کرده و با تنش‌ها و اختلافات بین فردی، عاطفی و شغلی به‌خوبی کنار آمد.
برقراری ارتباط موثر با دیگران در زندگی و کار بسیار ارزشمند است و می‌تواند بهبودی چشمگیری در روابط شخصی، محیط کار و مهارت‌های رهبری ما داشته باشد.
در اینجا به بعضی از فواید برقراری ارتباط اثربخش اشاره می‌کنیم:
بهبود روابط شخصی
به کمک این مهارت می‌توانیم بهتر به نیازها و مسائل دیگران گوش دهیم و احساسات و نیازهایشان را درک کنیم؛ درنتیجه این مهارت می‌تواند باعث افزایش اعتماد، همبستگی و همدلی در روابط شخصی شود.
بهبود ارتباطات کاری
در محیط کار، برقراری ارتباط اثر بخش و خوب اهمیت بالایی دارد. ارتباطات موثر با همکاران، مدیران و مشتریان می‌تواند بهبود عملکرد و هماهنگی تیم، ایجاد فضای کاری سالم و حل مسائل را به‌صورت سازنده فراهم کند. ارتباط اثربخش همچنین می‌تواند به ایجاد روحیه کاری مثبت، توسعه روابط حرفه‌ای قوی‌تر و ایجاد فرصت‌های جدید در حوزه کار کمک کند.
اثربخشی در رهبری
رهبرانی که در برقراری ارتباط موثر در سازمان ماهر باشند، رهبران موثر و قدرتمندتری هستند. توانایی گوش دادن به نیازها و ایده‌های تیم، ارائه بازخورد سازنده و ایجاد ارتباط عمیق و الهام‌بخش با اعضای تیم، از ویژگی‌های مهم یک رهبر موثر است. این مهارت‌ها می‌توانند به توسعه و تعامل مثبت با تیم و دستیابی به هدف‌های مشترک کمک کنند.
تقویت مهارت حل مسئله
مهارت ارتباطی موثر به ما کمک می‌کند تا در روند حل مسائل بهتر و مؤثرتر عمل کنیم. با داشتن مهارت‌های شنوندگی فعال می‌توانیم به درک دقیق‌تری از جزئیات مسئله برسیم و به راه‌حل‌هایی کارآمد برسیم. ارتباط اثربخش می‌تواند باعث جلب توجه به جنبه‌های مهم مسئله و تشخیص نیازهای واقعی در فرایند حل مسئله شود.
یادتون باشه ارتباط موثر اصلاً کار ساده ای نیست!!!
اگر برای توسعه فردی خود علاقمند به ارتباط با یک روانشناس و مشاور خوب در سعادت آباد و یک مرکز روانشناسی و مشاوره هستید می توانید با ما در مجموعه حس زندگی تماس بگیرید.
09901813006 و 02126740351

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *